Nóż kuchenny jest niezbędnym narzędziem do dobrego gotowania. Wysokiej jakości noże sprawiają, że jesteś pewny siebie i kreatywny co sprawia, że tworzysz lepsze jedzenie. Posiadanie jednego doskonałego noża, pozwala doświadczać radości z cięcia, siekania, szatkowania przez wiele lat. A gdy będzie się nim właściwie opiekować to nóż będzie działał przez cały okres jego użytkowania!  

 

 

 

Najwspanialszy nóż jaki moglibyśmy sobie wyobrazić...
 

Większość noży sprzedawanych w sklepach detalicznych zazwyczaj jest ostra, ale w celu uzyskania ostrości poświęca się trwałość, przez co nóż nie zachowuje ostrości przez długi czas. Świetny nóż jest ostry i pozostaje ostry przez długi czas. Najlepsza równowaga między ostrością i trwałością zależy od kompilacji wielu czynników: rodzaj stali, jej twardość (także dopasowanie temperatur obróbki cieplnej dla określenia twardości), kąty krawędzi tnącej i grubość ostrza itd. Dzięki naszemu wieloletniemu doświadczeniu w produkcji noży, eksperymentowaliśmy z tysiącami profili aż w końcu stworzyliśmy niezwykle ostre i trwałe ostrze.

 

 

Nasz najdoskonalszy nóż...
 

Kolekcja trzech doskonałych noży kuchennych serii ELEGANCIA to absolutne piękno i elegancja połączona z bezkompromisową, najlepszą stalą do produkcji noży - SG2 POWDER STEEL. W skład linii ELEGANCIA wchodzą: nóż szefa o długości 20cm, mniejszy, piętnastocentymetrowy nóż uniwersalny oraz slicer służący do porcjowania i plastrowania. Jest także wyjątkowy zestaw składający się z noża szefa, kamienia i prowadnic do ostrzenia, przepięknie zapakowany w drewnianą, lakierowaną na wysoki połysk skrzynkę.
 

 

Coś więcej niż stal...
 

Stal proszkowa SG2 (Super Gold #2) o wysokiej odporności na korozję, popularnie nazywaną stalą nierdzewną, należy do najlepszych materiałów służących do produkcji ostrzy. Powstaje ona w wyniku skomplikowanego procesu, w którym superdrobne nanocząstki stali są scalane razem, podgrzewane i formowane w pożądany kształt. Jest to metoda wytwórcza kompletnie odmienna od „tradycyjnego” wytopu i pozwala uzyskać stal o dużo lepszych parametrach użytkowych oraz, w przypadku ostrzy, ponadprzeciętnej odporności na tępienie. SG2 zawiera 30% więcej węgla niż uznawana dotychczas za jedną z najlepszych stali do wyrobu noży - stal VG-10. To właśnie zawartość węgla w stopie decyduje o twardości stali. Stal SG2 zawiera również 230% więcej molibdenu, co przyczynia się do ochrony antykorozyjnej oraz 570% więcej wanadu, co przyczynia się do trwałości.

Ten nowy materiał umożliwia naszym produktom z serii Elegancia zachowanie niezwykłej, długotrwałej ostrości. Spójrz na wynik testu w porównaniu do noży wykonanych ze stali VG-10 oraz innego popularnego stopu AUS-10.
 


Obróbka stali SG2 jest niezwykle trudna i skomplikowana, dlatego też niewielu producentów oferuje noże z tego materiału. Obecnie tylko kilka światowych marek noży używa tej stali proszkowej do swoich produktów premium, które są sprzedawane w najwyższym przedziale cenowym.

 

Ręczna robota…
 

Nasi doskonale wyszkoleni rzemieślnicy sprawiają, że krawędź tnąca jest niebywale ostra. Każdy produkowany przez nas nóż ostrzony jest ręcznie. Stosowana jest tradycyjna technika szlifowania „Honbazuke” aby upewnić się, że nóż jest ostry jak brzytwa.



Hybryda wschodniego i zachodniego stylu…
 

Kształt ostrza to połączenie japońskiego i zachodniego stylu. Charakterystyczna w Japonii końcówka „Kiritsuke” umożliwia łatwe filetowanie ryb i mięsa. Szerokość ostrza jest bardziej zachodnia. Aby twoja ręka nie dotykała deski podczas cięcia klinga jest szersza.



 

 

Wygodna rękojeść…
 

Niezbyt gruby, niezbyt szczupły, delikatnie zakrzywiony uchwyt jest niezwykle wygodny w uchwycie. Znajdują się na nim rowki, dzięki czemu można „zaczepić” palce, aby uzyskać pewne dopasowanie. Materiał rękojeści to Pakkawood w kolorze orzecha włoskiego. Pakkawood to połączenie materiału drzewnego i kompresji żywicy. Jest lepszy niż rękojeść z naturalnego drewna pod względem kurczliwości i trwałości. Podczas gdy naturalny uchwyt z drewna ma tendencję do zmiany koloru, a jego powierzchnia staje się szorstka, rękojeść pakkawood jest bardziej wytrzymała na te zmiany.


 

Mosiężna nasada…
 

Pierścień wykonany z mosiądzu z czasem może pokryć się szlachetną patyną, dzięki czemu stanie się bardziej elegancki. Ten nóż stanie się twoim ulubionym nożem na lata, tak jak stary przyjaciel.

 

Wyważenie…
 

Zrównoważona waga ostrza i rękojeści zapewnia wygodny i pewny chwyt w dłoni.
 


Ostry jak brzytwa…