Ostrza noży SENZO TWISTED OCTAGON wykonuje się z 33-warstwowej, tzw. stali damasceńskiej* wzmocnionej rdzeniem ze stali typu VG-10**. Kompozycja ta jest niezwykle trwała, wysoce odporna na korozję i odbarwienia a samo ostrze odporne na proces niszczenia i tępienia. Na zbliżeniu widać delikatny, falowany wzór, który przywodzi na myśl miecze samurajskie.
Japoński design dopełnia rączka z białego Pakkawood*** oraz czerwony pierścień u nasady ostrza.
W skład serii wchodzą: noże szefa kuchni w dwóch rozmiarach 20 i 24 cm, mniejsze noże od obierania oraz uniwersalny, a także noże Santoku oraz Sashimi.
* Stal damasceńska 33-warstwowa – składa się z nałożonych na siebie kolejnych, niezwykle cienkich arkuszy tzw. stali nierdzewnej, z czego 25% środkowych arkuszy zwanych jest rdzeniem, zaś na pozostałe 75% składają się arkusze o różnej twardości – naprzemiennie nakładanej stali miękkiej i twardej. Całość zostaje scalona podczas obróbki mechanicznej i cieplnej. W efekcie na powierzchni noża powstaje przepiękny efekt „falowania”.
**Stal VG-10 ten rodzaj damasceńskiej stali uznany został za najlepszy do produkcji noży kuchennych. Kucharze doceniają zarówno piękny design noży wykonanych z VG-10, jak i ich wyjątkową trwałość. VG-10 to materiał o dużej twardości, na skali HRC otrzymał wartość HRC60. Dzięki temu wyprodukowane z niego ostrza są bardzo odporne na ścieranie.
***Pakkawood to laminowane drewno brzozowe lub klonowe, impregnowane żywicą. Cechuje je bardzo duża odporność na ciepło i wilgoć, zostało opracowane specjalnie do rękojeści noży.