Nożopedia

Czy noże kuchenne mogą być kolekcjonerskie?
Miłośnicy doskonałych ostrzy japońskich wiedzą, że niektóre noże wytwarzane przez Mistrzów kuźnictwa to istne perełki, na które trzeba długo czekać i wydać ogromną kasę. Wiedzą też, że takie noże pojawiają się w mocno ograniczonej ilości ze względu na moce przerobowe Mistrza. A mimo to są gotowi na takie poświęcenie aby móc potrzymać w ręce niebywały kawałek wielowiekowej historii japońskiego kowalstwa. A co z tymi, którzy nie mają nieograniczonego budżetu?
W oczekiwaniu na niepowtarzalne ostrze
Japońscy producenci noży kuchennych starają się wzbogacać swoje portfolio ale i utrzymać w ofercie linie, które od dawna cieszą oczy klientów. Rzadko się zdarza aby jakieś ostrza zniknęły nagle z rynku bez wyraźnej przyczyny. Dla funkcjonowania firmy ważna jest ciągłość produkcji i sprzedaży. Zatem potencjalny klient może wybrać to… co faktycznie każdy inny. I choć radość z prawdziwego japońskiego noża z pewnością będzie ogromna to o unikalności raczej nie ma co mówić. Zdarzają się jednak odstępstwa i niebywałe okazje!
Czy to marketing czy też niezwykła historia?
Ponda 300 lat temu obok świątyni shintoistycznej Kifune Shrine w prefekturze Gifu, wykiełkował dąb japoński. Dąb ów rozrastał się nieprzerwanie dając schronienie odwiedzającym wiernym przed słonecznym żarem w upalne dni, szumiał na wietrze wprowadzając spokój i kontemplację, oferował ochronę ptakom i owadom. Był nierozerwalną częścią obszaru świątynnego. Jednak w 2019 roku uległ naporowi tajfunu, który go powalił i pozostawił na pastwę zmurszenia. Ratunek dla leżącego dębu przyszedł z nieoczekiwanej strony, bo od kuźni Suncraft. Po poświęceniu drzewa przez kapłana stał się on częścią rękojeści w limitowanej serii noży Senzo Dawn.
Noże kuchenne na które czekaliście!
Marka Suncraft znana jest ze swoich przepięknych wyrobów. Jednak limitowana seria noży Senzo Dawn to istne mistrzostwo, piękno samo w sobie i niezwykła misterna robota Mistrzów kuźnictwa. Każda rękojeść jest niepowtarzalna dzięki usłojeniu świętego dębu. Każde ostrze przykuwa wzrok złotymi falami damasceńskiego wzoru odbijającymi się na czarnym jak smoła tle klingi. W tych nożach wszystko jest dopracowane do najmniejszego szczegółu a wykorzystana do ich wykucia stal proszkowa SG2 zapewnia precyzyjne i delikatne krojenie. Więc jeśli do tej pory marzyliście o niepowtarzalnym nożu kuchennym to macie niebywałą okazję aby stać się właścicielami kawałka japońskiej historii kuźnictwa. Drugiej takiej okazji już nie będzie.